Axbergsgatan förlyssning

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är 66251530_400069510615271_2415221876189036544_n-150x150.jpg

Miljonmysteriet är en poporkester som spelar typ artpop/new wave/lite vad som faller oss in. Ingen genre är oss främmande. Nu finns vår sjunde utgåva Axbergsgatan ute. Uppkallad efter vår tidigare basist, Mikael Axberg.

Här finns musiken på Spotify.

Det har blivit en EP om lycka, förtvivlan, kärlek och förlust, en sorgbearbetning och en hyllning till en av de finaste människor jag har träffat.

Hej! är en nästan jazzig sak om våren, med poprefräng och kaskader av gitarrkristaller från Teodor Ulmanen.

I President  mullrar Joakim Hedins pukor runt ett myller av instrument och röster som pumpar fram ett enkelt budskap:

Jag vet hur allting är.
Jag vet hur allting borde va.
Men jag är inte kung.
Jag blir aldrig president.

Ikaros är plattans mest egensinniga låt. Texten växte fram i replokalen och jag skrev ner fragment för fragment tills en historia framträdde. En vits. Ett skämt. Det skämt som jag sjunger om i titellåten Axbergsgatan, en låt där vi leker med genrer, den börjar som gitarrock från sextiotalet och slutar stort och svulstigt i något slags artrock.

Säg ingenting om tårarna har väntat ett tag på att få bli inspelad. En ganska rak poplåt med typiska MM-gitarrer och körer.

Inte okej nånstans  är nån slags progg, faktiskt. Social indignation och en hel del självförebråelse.

Varför sitter du på marken vill jag fråga.
Men det spelar ingen roll.

Bakgrund

Hösten 2017 började vi repa in lite låtar för att börja spela ute igen. Vi plockade upp gammalt material, men skrev också nytt. Sex av de nyskrivna låtarna var så pass bra att vi började planera ett album runt dem.

Mikael Axberg var medlem av Miljonmysteriet från bandets första andetag. En nödvändig miljonmysterist. Tragiken steg in mitt i arbetet med det nya albumet när Mikael inte längre orkade med den omänskliga börda livet tvingat honom bära. Sommaren 2018 tog han sitt liv.

Vi bestämde oss för att lägga ner, försökte starta andra projekt, men de där låtarna ropade på oss. Vi konstaterade att det var riktigt bra låtar som Mikael helt klart skulle vilja spela in.

Så jag började skriva texter och försökte komma ihåg Mikaels basgångar. Han var en rytmisk basist, samarbetet mellan bas och trummor är också grunden för Miljonmysteriet. Man ska kunna skala bort alla andra instrument och låten ska ändå funka. Jag fick tämja mitt mer melodiska spel och skärpa upp rytmiken, men tycker att det funkar. Ibland tror jag själv att det är Mikael som spelar.

Med tiden började vi upptäcka att låtarna inte bara var starka musikaliskt. De hade en egen vilja, en egen berättelse. Så pass stark att de har bestämt hur de ska låta. Två av låtarna skrotade vi efter ett första försök och började från början. Nya grunder, nya arrangemang. De skulle inte låta som vi ville.

På utgåvan medverkar:

Teodor Ulmanen – elgitarr

Jerker Jansson – texter, sång, gitarrer, keyboard, inspelning och mixning

Joakim Hedin – trummor och kör

Per G. Olsson – keyboard på President.

All musik av Jansson/Hedin/Axberg/Ulmanen.

Kontakt: jerker.jansson@gmail.com

Det är läget här och nu. Vi hör av oss.

Jerker Jansson

Miljonmysteriet

  • Sida
  • Block

Inga block valda.Öppna publiceringspanel

  • Sida

HEJ!

IKAROS

PRESIDENT

INTE OKEJ NÅNSTANS

SÄG INGENTING OM TÅRARNA

AXBERGSGATAN

Kontakt:

Mejl: jerker.jansson@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/jerker.jansson